Skoncovanie obchodu s ľuďmi začína od nás

S týmto mottom sa v dňoch 6. – 12. novembra sa v  Ríme uskutočnilo druhé stretnutie siete RENATE – „Európska sieť rehoľníčok proti obchodovaniu s ľuďmi a vykorisťovaniu“ (Religious in Europe Networking Against Trafficking and Exploitation). Na stretnutí Slovensko zastupovala s. Bohdana Bezáková,CJ, s. Anne McNamara, PBVM a s. Iva Kúšiková, SSpS.

Hnutie RENATE vzniklo v roku 2009 v Poľsku. Hneď po jeho vzniku sa začalo nadväzovanie kontaktov s ľuďmi, pracujúcimi v tejto oblasti. Snažili sme sa zosieťovať v rámci jednotlivých krajín a spolu bojovať proti obchodovaniu s ľuďmi.  Obchodovanie s ľuďmi je medzinárodný organizovaný zločin, a preto je veľmi potrebná v boji proti nemu medzinárodná organizovaná spolupráca. Z tohto dôvodu je aj  európska sieť RENATE včlenená do celosvetovej siete rehoľníkov s názvom TALITHA KUM, ktorej koordinátorkou je s. Gabriella Bottani, SMC. Táto sieť podlieha pod Úniu vyššich generálnych predstavených / UISG/.

Boj proti obchodovaniu s ľuďmi a všetkým formám moderného otroctva je jedným z hlavných dôrazov pontifikátu pápeža Františka. Ide o boj s organizovaným zločinom proti ľudskosti a práca v tejto oblasti si vyžaduje celého človeka. „Obchodovanie s ľuďmi predstavuje skutočný zločin proti ľudskosti.“ Týmito slovami sa v Klementínskej sále prihovoril pápež František približne 130. účastníkom druhého zhromaždenia iniciatívy RENATE. Svätý Otec František prijal účastníkov stretnutia na osobitnej audiencii a vyjadril podporu ich odvážnej službe. Účastníkov stretnutia Európskej siete rehoľníčok proti obchodovaniu s ľuďmi a vykorisťovaniu zveril Svätý Otec do ochrany Márie, Matky milosrdenstva a udelil im svoje apoštolské požehnanie. 

Jedným z bodov konferencie aj bola premiéra filmu s. Ivy Kušíkovej, SSpS s názvom: „Giving Voice to the Voiceless“. Film vyjadruje   dynamickú misiu RENATE v jednotlivých európskych krajinách. Viď trailer: 

Na tomto stretnutí delegátky zo Slovenska tiež predstavili ďalší film s. Ivy Kušíkovej,SSpS s názvom „Na Boží obraz“, ktorý zachytáva nasadenie rehoľných sestier krajín Vyšehradskej štvorky v boji proti obchodovaniu s ľuďmi.

 Na Trhu originálnych výrobkov obetí obchodovania, nemohli chýbať ani kabelky zo Slovenska, ktoré aj v Ríme mali úspech. Výrobky vznikajú v zariadeniach bezpečného bývania, ktoré sa snažia vrátiť späť do života.

Rozhovor so sr. Bohdanou Bezákovou CJ si môžete vypočuť TU:

http://sk.radiovaticana.va/news/2016/11/10/rozhovor_so_sr_bohdanou_bez%C3%A1kovou_cj_boj_proti_obchodovaniu/1271439

 

[ngg_images source=“galleries“ container_ids=“56″ override_thumbnail_settings=“0″ thumbnail_width=“100″ thumbnail_height=“75″ thumbnail_crop=“1″ images_per_page=“20″ number_of_columns=“0″ ajax_pagination=“0″ show_all_in_lightbox=“0″ use_imagebrowser_effect=“0″ show_slideshow_link=“0″ slideshow_link_text=“[Show as slideshow]“ order_by=“sortorder“ order_direction=“ASC“ returns=“included“ maximum_entity_count=“500″ display_type=“photocrati-nextgen_basic_thumbnails“]