17. Generálna kapitula Misionárov Spoločnosti Božieho Slova

(TK KBS) – Misionári Spoločnosti Božieho Slova (SVD) začali v nedeľu 17. júna svoju 17. Generálnu kapitulu v Nemi neďaleko Ríma. Témou generálnej kapituly je „Zo všetkých národov, kmeňov a jazykov: zdieľanie interkultúrneho života a misie.“ Delegáti kapituly, viacerí oblečení vo svojich tradičných šatách, ktoré používajú ľudia v ich krajinách, sa zhromaždili na nádvorí Misijného domu Ad Gentes na otvorenie, pričom zástupcovia jednotlivých kontinentov niesli pripravené bannery. Otváracej eucharistickej slávnosti predsedal generálny predstavený páter Antonio Pernia, SVD. Na začiatku svätej omše bolo k oltáru prinesené v procesii Sväté písmo.
Sedemdesiatsedem predstavených a 44 zvolených delegátov z 57 provincií a misií bude reprezentovať viac ako 6000 SVD misionárov pracujúcich v 73 krajinách sveta. Okrem nich štyria rehoľní bratia a traja koordinátori z generalátu budú tiež účastní na kapitule. Po prvýkrát sú na kapitulu pozvaní aj štyria laici, spolupracovníci SVD, ktorí sa zúčastnia zasadania počas posledného týždňa. Generálna kapitula zvolí nové generálne vedenie – Generálneho predstaveného a šesť radcov. Predpokladá sa, že generálna rada bude trvať štyri týždne.
Spoločnosť Božieho Slova (SVD) založil sv. Arnold Janssen v roku 1875 v Šteyli, v Holandsku. Misionári SVD, známi aj pod názvom verbisti, sa angažujú pastorácii, vzdelávaní, biblickom apoštoláte, v masmédi8ch a ďalších špecializovaných apoštolátoch na všetkých kontinentoch sveta. Zakladateľ poslal svojich prvých misionárov do Číny v r. 1878. V roku 2012 otvorila Spoločnosť Božieho Slova svoju najnovšiu misiu v Južnom Sudáne.
Slovenskú provinciu zastupuje na kapitule jej provinciál páter Ján Halama, SVD a zúčastňuje sa na nej páter Milan Bubák, SVD, ako zástupca administrácie generálnej rady. Svoju úlohu na kapitule plní aj brat Ján Mojš, SVD ako fotograf a technická podpora kapituly.

Sebastian Mattappallil, SVD
Ján Halama, SVD