Zomrela slovenská rehoľná sestra – misionárka

So zármutkom v srdci a nádejou na stretnutie v nebi prijímame správu, že dnes –  20. mája 2016 podľahla zraneniam slovenská misionárka – lekárka v Južnom Sudáne – sr. Veronika Terézia Racková z Misijnej kongregácie služobníc Ducha Svätého.
Vyjadrujeme sústrasť a uistenie spojenia v modlitbe všetkým jej spolusestrám a príbuzným.

Sestra Veronika Racková bola v rokoch svojej služby vyššej predstavenej členkou Konferencie vyšších predstavených ženských rehôľ na Slovensku. Ako provinciálna predstavená slovenskej provincie zastávala tento úrad dve trojročia za sebou od r. 2004 do r. 2010.
Dňa 16. mája, hodinu po polnoci, sa vracala po odvoze pacienta do inej nemocnice, keď jej auto atakovali ozbrojenci, ktorí ju postrelili. Podľa lokálnych médií boli ako páchatelia činu zadržaní traja vojaci z armádnej jednotky tzv. „Joint Operation Unit“, rozmiestnenej v oblasti na zaistenie bezpečnosti civilistov počas noci. Absolvovala sériu operácii v miestnej nemocnici a v Keni.
Podľa interných štatistík Konferencie vyšších predstavených ženských rehôľ na Slovensku eviduje 48 ženských rehoľných spoločností celkom 108 sestier, ktoré sú slovenskej národnosti a pôsobia ako misionárky v rôznych krajinách sveta na všetkých jeho kontinentoch. Je to 8 % z celkového počtu sestier aktívne zapojených do nejakej konkrétnej apoštolskej a pastoračnej služby.
Spomedzi ženských reholí je na Slovensku 18 takých, ktoré svoje sestry vysielajú na pôsobenie v misijných krajinách.
Sú to veľmi rôznorodé krajiny na africkom kontinente, ďalej Rusko, Ukrajina, Rumunsko, Albánsko, Kazachstan, Izrael, Paraguaj, Bolívia… a mnoho ďalších.
Sr. Veronika Racková pochádzala s Misijnej kongregácie služobníc Ducha Svätého, čo je spomedzi slovenských ženských reholí najviac zastúpený rehoľný inštitút v misionárskej práci. Z tejto rehole pochádza 24 v súčasnosti aktívne pôsobiacich Sloveniek na misiách.
 

Marta Chraščová, CSSsS

sekretariát KVPŽR